Popijeno 30 hiljada tona vode iz uvoza

Bez autora
Oct 15 2012

U BiH je od početka ove godine uvezeno 29.435 tona vode u vrijednosti 13,1 milion maraka, dok su izvezene svega 13.163 tone ukupne vrijednosti 2,4 miliona KM. Kada je riječ o negaziranoj prirodnoj vodi, uvezeno je 16.075 tona ukupne vrijednosti 6,6 miliona KM, a uvezeno 13.360 tona gazirane vode vrijednosti 6,5 miliona KM. U BiH je i prošle godine uvezena ogromna količina vode. Uvezene su 34.953 tone vode ukupne vrijednosti 15 miliona maraka, dok je izvezeno duplo manje, odnosno 17.526 tona u vrijednosti 2,8 miliona maraka, a voda se uglavnom uvozila iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. BiH nikako nema potrebu za tolikim uvozom vode. Ako gledamo kvalitet naših voda, koje dobijaju prestižne svjetske nagrade, i kvalitet velikog dijela voda koje se uvoze, teško je naći bilo kakvo opravdanje za toliki uvoz vode. U BiH imamo dovoljne količine kvalitetne domaće vode.

Popijeno 30 hiljada tona vode iz uvozaU BiH je od početka ove godine uvezeno 29.435 tona vode u vrijednosti 13,1 milion maraka, dok su izvezene svega 13.163 tone ukupne vrijednosti 2,4 miliona KM, rekao je za "Glas Srpske" načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

- Kada je riječ o negaziranoj prirodnoj vodi, uvezeno je 16.075 tona ukupne vrijednosti 6,6 miliona KM, a uvezeno 13.360 tona gazirane vode vrijednosti 6,5 miliona KM - istakao je Kovačević.

U BiH je i prošle godine uvezena ogromna količina vode.

- Uvezene su 34.953 tone vode ukupne vrijednosti 15 miliona maraka, dok je izvezeno duplo manje, odnosno 17.526 tona u vrijednosti 2,8 miliona maraka - rekao je Kovačević i dodao da se voda uglavnom uvozila iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Projekt menadžer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran naglasio je da BiH nikako nema potrebu za tolikim uvozom vode.

- Ako gledamo kvalitet naših voda, koje dobijaju prestižne svjetske nagrade, i kvalitet velikog dijela voda koje se uvoze, teško je naći bilo kakvo opravdanje za toliki uvoz vode. U BiH imamo dovoljne količine kvalitetne domaće vode - istakao je Gavran.

Prema njegovim riječima, za veliki uvoz vode najveći "krivci" su veliki strani trgovački lanci koji preferiraju vodu iz sopstvene proizvodnje iz svojih država.

- Ključni razlog slabijeg izvoza vode je loša ekonomska situacija i nekonkurentnost domaćih proizvođača, ali i onemogućen izvoz na određena tržišta - rekao je Gavran.

Dodao je da stanovnici BiH sami sebi nanose najveću štetu kupujući uvozne proizvode.

- Ne shvataju da tako sami sebi oduzimaju radno mjesto, prihode, penzije... - naglasio je Gavran.

Izvoznici

Najveći izvoznici vode su "Sarajevski Kiseljak", "Voda Kruna" Mrkonjić Grad, "Vitinka" Kozluk, VIK Kladuša, "Planinski biser" Posušje i "Dera" Trebinje.

- Voda se iz BiH najviše izvozi u Hrvatsku i Srbiju - kazao je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik